Textural surfaces indoors and out

Skovparken care centre for people with severe dementia is built as a coherent complex with wings extending into the grounds. Emphasis has been on using sensuous and sustainable construction materials.

Skovparken care centre is located on the outskirts of Ølgod in western Jutland. Over time, trees will grow tall around the complex, which is built of clay tiles, with recessed facade sections clad in wood. The visible roof surfaces are also clad in clay tiles with skylights in the roof line. The red brick combined with the wooden facades and articulated architecture produces a very welcoming building with a clear identity. The layout – consisting of four wings around a central courtyard and shared facilities – is easy for the residents to navigate, providing reassurance for everyday living.

Sustainable choice of materials

Each wing has accommodation for eight residents, who eat together in their own open-plan kitchen and also share an adjacent lounge. At the end of the corridor, the view is of the surrounding countryside, and the space can be set up for activities and ‘hygge’. The corridors are also bathed in light from the large skylights. The entrances to the apartments are gently recessed, and the walls are painted in different colours, making it easier to find your way around and adding an extra sensory experience.

Troldtekt acoustic panels in natural wood were chosen for the ceilings, offering comfortable acoustics in the apartments, in the corridors and in the communal spaces. Good acoustics and thus an improved auditory experience are key to creating a calm home environment. RUM architect Kristjan Friis explains, the materials were chosen out of a desire to avoid substances hazardous to either the environment or health. Accordingly, the materials have a strong sustainable profile or environmental certification.

Facts

Project:
Skovparken care centre in Ølgod, Denmark
Architects:
RUM
Client:
Municipality of Varde
Contractor:
11 specialist contracts
Consulting engineers:
Gregersen & Olsson/Consel (electrical engineer)
Landscape architect:
Green Sustainable Landscape
Troldtekt products
Ceiling panels:
Troldtekt Plus
Colour:
Natural wood
Structure:
Fine (1.5 mm wood wool)
Edge design:
K5-FN
Installation:
With Troldtekt structure screws
Text & photos
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, architect MAA
Photos:
Helene Høyer Mikkelsen, architect MAA