Swimming with a view

Like so many other swimming centres from the 1970s, Ringkøbing swimming pool in Denmark was badly in need of refurbishment. Now, following extensive renovation, it has become a popular new attraction in the town, not least because of its views.

Although it has not been enlarged, many more people are able to use the leisure facility simultaneously. There is space for swimmers, babies, the elderly and the disabled. There is also a wide range of activities for children, who can play on the climbing wall, in the diving pool and on the water training course. Underwater rugby and diving also take place in the pool.

Unlike previously, the swimming centre now offers expansive views. There are unrestricted views of the surrounding landscape, including the shallow Ringkøbing Fjord outside, so that uninterrupted light can flood in through the windows enhancing the impressive sense of space.

The newly created sauna and fitness facilities areas also offer views across the water. Here, the existing Troldtekt acoustic panels on the sloping ceilings have been painted white, while Troldtekt panels in the colour natural wood have been installed on the ceilings in several other places, such as the changing rooms and fitness area. Because of the acoustic absorbing qualities of the panels, there is always a comfortable sound level, even on busy days with lots of people and noisy activity.

Sustainability has been a key priority during the refurbishment. So, in addition to using sustainable materials such as Troldtekt, solar cells have been added to the roof and heat exchangers have been installed for the wastewater and ventilation systems.

Facts

Project:
Refurbishment of Ringkøbing swimming poll in Denmark
Architects:
C.F. Møller A/S
Client:
Municipality of Ringkøbing-Skjern and the LOA Foundation
Troldtekt Products
Ceiling panels:
Troldtekt acoustic panels & Troldtekt Plus acoustic panels
Colours:
Natural wood & painted white 101
Structure:
Fine (1.5 mm wood wool)
Edge profile:
11 mm bevelled edges, K11
Installation:
With Troldtekt screws
Text & Photos
Photos:
Helene Høyer Mikkelsen, architect

Awards

Ringkøbing swimming centre was one of five projects nominated for the 2016 Danish Retrofit Award.