Landscape continues into the house

The Højrup family’s villa is situated on an unusual plot in magnificent countryside. It was specially designed by the architects ak83 arkitekter for the location, and constructed as a self-build project by the client Rasmus Højrup, who had a keen eye for detail.

Rasmus Højrup lives with his family in a house a few kilometres from the north-Jutland coastal town of Lønstrup, and which overlooks Vennebjerg Church. The dramatically sloping plot has required a bold architectural approach to incorporate the terrain in the design of the property. The house is elegantly built up of staggered planes, that are oriented according to the views which change depending on the direction.

The children’s rooms and the utility room with access to the garage are placed on the ground floor. The floor above straddles this part of the building, and houses an open-plan kitchen, living room and the parents’ rooms. The large living room is clad in cedar strips, that define it from the outside as the heart of the house. From here there are several exits onto extensive roof terraces and the garden, and where there is a merging of indoors and outdoors.

Well-built and solid house
A wide staircase which, like the floors, is made of oak connects the entrance level with the kitchen and parents’ suite above, and continues four steps up to the living room, creating a degree of spatial separation together with the inset wood-burner in a low brick wall.

The house is built of solid, high-quality materials throughout and boasts many details. The white Troldtekt ceiling panels with integrated lighting ensure a coherent look between the various levels and rooms, as well as providing pleasant acoustics despite the large glass surfaces and high ceilings.

Rasmus Højrup, who runs the construction firm Højrup Byg, built the house himself, and made a point of using high-quality materials that both match the modernist look and which will last.

“It’s been a pleasure to design a house for a client who understands the architectural concept, and who has a strong appreciation for aesthetics and quality. The results speak for themselves – everything is extremely well-integrated.

The client now has a house where aesthetics and functionality complement each other perfectly. Among other things, there was a strong desire on the part of the client that every room in the house had good acoustics without compromising the aesthetics.

The acoustic ceilings from Troldtekt with their raw and rustic surface contrast well with the smooth floors and walls which have a more refined materiality,” says Morten Degner Dahl, architect and partner at ak83 arkitekter.

Facts

Project:
Villa in Lønstrup, Denmark
Architects:
ak83 arkitekter
Client:
Rasmus Højrup
Troldtekt Products
Ceiling panels:
Troldtekt acoustic panels
Colour:
White 101
Structure:
Ultrafine (1.0 mm wood wool)
Edge design:
5 mm bevelled edges, K5
Text & Photos
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Photos:
Helene Høyer Mikkelsen, architect