A summerhouse for nature lovers

Surrounded by tall firs and overlooking the sea, this summerhouse is perfectly situated for the owners, who enjoy spending time as a family in the small A-frame house. A recently added new extension provides an ideal level of contact between the inside and the great outdoors.

Following extensive renovation work, the result is a simple and modern summerhouse project comprising two distinct buildings. The buildings are placed on a shared patio that extends to both sides, while a covered passage connects the outdoor area at the front with a lounge area.

The A-frame house and the new extension are also visually connected through having the same cedarwood facades, and cedarwood is also used in the large lounge area with access to a hot tub, outdoor shower and sauna. The family loves the countryside and spending time outdoors, and now they have the perfect oasis from which to do so.

Graphic ceilings

Bruno Jakobsen Design from Randers was responsible for both the renovation work and the extension, and has masterfully created a strong sense of coherence and calm. The range of materials has been kept to a minimum, with wood the predominant material.

In the new summerhouse, the top priority was to integrate the property with the natural surroundings, and therefore the lounge area is situated towards the east, with the entrance and bathroom leading off the lounge area. The entire east-facing facade can be opened up by means of doors or folding doors to create a completely fluid space between inside and out.

The ceilings in all the rooms are fitted with black Troldtekt acoustic panels, which according to Bruno Jakobsen create a warm atmosphere and contrast with the white surfaces. Chosen with a sharp edge between the panels (type K0-U), Troldtekt creates stringent and calm ceiling surfaces.

The decor is generally very subdued and graphic, similar to the style of the original A-frame house, as a way of directing attention to the natural landscape – on the doorstep and beyond.

Facts

Project:
Summerhouse at Boeslum Strand, Ebeltoft, Denmark
Architects:
BRUNOJAKOBSENDESIGN +
Client:
Hougaard Mikkelsen
Troldtekt products
Ceiling panels:
Colour:
Black 207
Structure:
Ultrafine (1.0 mm wood wool)
Edge design:
Square edge and 5 mm U-trace, K0-U
Text & photos
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Photos:
Helene Høyer Mikkelsen, architect