Creative and sustainable thinking go hand in hand

The ‘Rådhuslunden’ housing development takes its name from the site’s previous function as a Town Hall. Smørum Town Hall has been converted into housing units, and flats have also been added atop the building’s three wings.

Domea, a housing cooperative society, now has a different section with flats around the former town hall building. The 86 homes in Rådhuslunden follow the layout of the existing building, with flats built on top of and next to the buildings. Together, they form an inviting, cohesive housing development in a green park setting.

The former town hall is 36 years old and has a distinctive architecture of red brick and chequered concrete. The existing supporting elements have also been preserved and were a primary source of inspiration for the interior design of the 24 flats with their own gardens or patios.

The flats are all at street level and designed with special focus on ideal accessibility and spaciousness. White Troldtekt ceilings were used here to provide the flats with comfortable acoustics.

Town Hall as foundation

The entire Rådhuslunden housing development was constructed with sustainability in mind. The use of existing buildings is generally a sustainable choice and, as seen here, creates a uniqueness in the architecture. The building has been renovated in accordance with the ‘passive house’ principle. The town hall building also provides the foundation for the 23 flats upstairs.

Bjerg Arkitektur takes a targeted approach to sustainability and, at Rådhuslunden, focused on building a new lightweight structure comprising wood modules that are efficient to manufacture and construct. The new flats are compact and flexible homes with their own balconies or gardens.

Facts

Project:
The ‘Rådhuslunden’ residential development in Smørum, Denmark
Architects:
Bjerg Arkitektur
Client:
Domea
Troldtekt products
Ceiling panels:
Troldtekt acoustic panels
Colour:
White 101
Structure:
Ultrafine (1.0 mm wood wool)
Edge design:
5 mm bevel, K5
Installation:
With C60 profile system
Text & photos
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Photos:
Helene Høyer Mikkelsen, architect