An open spread

The Aarhus-based newspaper Jyllands-Posten has moved into modern and transparent premises, the need for a dynamic working environment having guided the interior design of the new media building.

With Dokk1 and Filmbyen as its neighbours, Jyllands-Posten now occupies a commanding position in the new and creative harbour district in Aarhus. As a raw construction of glass, concrete and laminated wood, the building’s architecture and materials reflect the very industrial harbour environment.

The entire facade overlooking the water and the main harbour road is one large panoramic window section with vertical slithers, like the divisions on a newspaper front page. When the sunshades are retracted, it provides a fantastic view of the newspaper’s editorial offices and the open working environment. The welcoming transparency of the building is an important aspect of both the building’s and the newspaper’s image.

“The goal has been to create a modern and flexible workplace that taps into the new reality and Jyllands-Posten’s values,” explains Søren Øllgaard, architect and partner at Henning Larsen Architects.

Room for concentration

The four floors of the building as well as the entrance floor are centred around an atrium that functions as a large unifying space. Here, briefings large and small are held, and it is possible to follow the proceedings from the balconies higher up.

The interior of the building is organised and furnished to allow employees to gather in large groups, find secluded areas for quiet concentration or attend small meetings. A high degree of spatial variation supports the creative working process.

The building interior is characterised by an emphasis on straightforward materials. Troldtekt acoustic panels are a good example of an honest and sustainable material where you get exactly what you see, and which at the same time supports good acoustics and thus a pleasant working environment for all.

Facts

Project:
Jyllands-Posten in Aarhus, Denmark
Architects:
Henning Larsen Architects
Client:
JP/Politikens Hus
Troldtekt products
Ceiling panels:
Troldtekt acoustic panels
Colour:
White 101
Structure:
Ultrafine (1.0 mm wood wool)
Edge design:
5 mm bevelled edges, K5
Installation:
With Troldtekt structure screws
Text & photos
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Photos:
Helene Høyer Mikkelsen, architect