Terraced school gives room for movement

A brand new school is getting ready to welcome the children of Copenhagen's new Sluseholmen district. The special location amidst city and nature, water and traffic has been solved with a welcoming architecture that is adaptive to both urban and human requirements.

Troldtekt acoustic ceilings in school buildings

Despite the typical challenges faced by city schools, the school's structure is intended as part of a larger landscape, to which the building itself contributes green spaces for learning and play alike. The school's highest point faces onto a large road, where an indoor car park with a sports hall on top forms a noise-insulating ridge. From here, the school terraces down towards its entrance, where each floor separates school years and activities, while remaining connected by a movement system that connects indoors and outdoors at all levels.

The facades are very simple, clad with vertical wooden strips and window sections stretched between the floor markings in horizontal steel cladding.

 

Architectural school environment

The entrance hall level features several open squares that can also be used for other district events. From here, you move up the building and are met by daylight from several directions, as the school has three atriums that help to structure the individual floors. The overall impression of the building and the dynamic provided by its vertical and horizontal orientation also constitutes part of its interior expression.

All ceilings are clad with natural-coloured Troldtekt in a completely new longitudinal profile system that was specially developed for Sluseholmen School. The profile system is practical in that it provides access to underlying installations, while at the same time ensuring undisturbed ceiling surfaces that follow a parallel direction to the movement of the building. Ceiling profiles in the school's classrooms point towards the facade.

The galvanised steel strips are slightly recessed and give the ceiling tile a soft look.  While the lines of the ceilings emphasise the building's various horizontal layers, the interior wooden strips are perceived as vertical lines that also create a robust and welcoming expression inside.